Soča-dalen

Vršič-passet mellan Kranjska Gora och Soča-dalen

Soča-dalen

Soča Smaragddalen

Bovec och Kranjska Gora förbinds av en slingrande väg som tar dig över det högsta slovenska bergspasset Vršič.

Kranjska Gora och Smaragddalen förbinds av en slingrande väg som tar dig över det högsta slovenska bergspasset Vršič. När du kör längs Vršiška cesta kommer du att passera den pittoreska Jasna-sjön. Mellan den åttonde och nionde kurvan ser du det ryska kapellet till vänster, som är ett av de viktigaste och vackraste vittnena till historien om byggandet av Vršiška cesta. En berättelse som är mörk och tragisk men har ett starkt budskap, och vid foten av Vršič kommer Ajdovska deklica att hälsa dig välkommen. Den bästa utsiktspunkten för henne är mellan 22 och 23 böj, vilket också är en plats för Erjavčeva fjällstuga. Du kan njuta av hennes presenter från husets trädgård. När du kommer ner i floden Sočas dalgång kommer du att följas av “bergens klara dotter” – smaragdfloden – till Bovec och vidare mot Nova Gorica.
Erjavčeva mountain hut on the way to Soča valley

SOČA-DALEN

Soča-dalen, som ligger inbäddad i Sloveniens hjärta i de Julianska alperna, är ett fantastiskt naturområde som är känt för sin smaragdgröna flod, sina karga landskap och sitt rika kulturarv. Här är en detaljerad översikt över Soča-dalen:

Floden Soča: I centrum av Soča ligger floden Soča, som ofta kallas “Smaragdskönheten” på grund av sin fascinerande turkosa färg. Floden Soča, som har sitt ursprung i nationalparken Triglav, slingrar sig genom dalen och skapar en dramatisk bakgrund mot det alpina landskapet.

Naturlig skönhet: Soča Valley kännetecknas av sin orörda naturliga skönhet, höga toppar, frodiga skogar och kaskadfall som prickar landskapet. Den oländiga terrängen är en fristad för friluftsentusiaster och erbjuder vandring, bergsklättring, kajakpaddling och fiske i en hisnande omgivning.

Utomhusaktiviteter: Soča Valley är ett paradis för äventyrslystna och erbjuder ett brett utbud av utomhusaktiviteter året runt. På sommaren kan besökarna njuta av forsränning, kajakpaddling, canyoning och skärmflygning, medan vintern bjuder på skidåkning, snowboardåkning och snöskovandring i de omgivande bergen.

Historiskt och kulturellt arv: Soča-dalen är genomsyrad av historia och kultur, med många landmärken och monument som påminner om dess rika förflutna. Under första världskriget var dalen skådeplats för hårda strider mellan italienska och österrikisk-ungerska styrkor, och lämningar från kriget, inklusive befästningar, skyttegravar och kyrkogårdar, kan fortfarande hittas i hela området.

Pittoreska byar: Charmiga byar och städer ligger utspridda i Soča-dalen och ger en inblick i det traditionella slovenska livet. Kobarid, Bovec och Tolmin är kända för sin pittoreska arkitektur, livfulla lokala kultur och utsökta mat med regionala specialiteter som Soča-öring och Bovec-ost.

Triglav nationalpark: Soča-dalen gränsar till Triglav nationalpark, Sloveniens enda nationalpark och ett UNESCO biosfärområde. Parken är hem för olika ekosystem, sällsynta vilda djur och fantastiska alpina landskap, vilket gör den till en fristad för naturälskare och friluftsentusiaster.

Soča-leden: Soča Trail är en naturskön vandrings- och cykelled som följer floden Soča och erbjuder panoramautsikt över dalen och dess omgivande toppar. Leden går genom pittoreska skogar, ängar och byar vid floden, vilket ger möjligheter till promenader eller mer utmanande vandringar.

Sammantaget är Soča Valley en dold pärla i hjärtat av de julianska alperna, som erbjuder besökare en perfekt blandning av naturskönhet, utomhusäventyr och kulturarv. Oavsett om man utforskar dess orörda landskap, fördjupar sig i dess rika historia eller bara njuter av lugnet i byarna vid floden, så fängslar Soča-dalen fantasin. Den lämnar ett bestående intryck på alla som besöker den.

YouTube player
YouTube player
YouTube player

Boende i en fjällstuga

Utflykter och vandringar runt stugan

Resor och vandringar på kartan

Slovenia (se) Placeholder
Slovenia (se)

Ditt nästa resmål i Slovenien?

Erjavceva fjällstuga vid Vrsic-passet på sommaren

Erjavčeva fjällstuga är öppen hela året. Boka din vistelse och tillbringa lite tid i naturparadiset Triglav National Park (UNESCO) nära Kranjska Gora på Vršič bergspass i hjärtat av Triglav National Park.

Boka din vistelse