Planica

Planica är en liten by i nordvästra Slovenien, känd för sina backhoppningsbackar och som backhoppningens vagga.

Planica

Planica

Planica är en liten by i nordvästra Slovenien, känd för sina backhoppningsbackar och som backhoppningens vagga.

Den första hoppbacken i Planica byggdes 1934, och sedan dess har sporten blivit en integrerad del av byns identitet. Många backhoppningsrekord har satts i Planica, och det anses vara en av världens mest betydelsefulla backhoppningsplatser.

Hoppbacken i Planica är en av världens största och modernaste hoppbackar. Den symboliserar slovenska sporter och platser där många backhoppningsrekord har satts genom åren. Backen byggdes första gången 1934 och har sedan dess genomgått flera renoveringar och utbyggnader, inklusive byggandet av en ny backe 2015, som nu är den gigantiska backhoppningsbacken i världen.

Backen har en unik profil, med en brant start, en lång platt sektion och en brant landning. Den är utformad för att hoppare ska kunna klara stora avstånd, och många backhoppningsrekord har satts här, inklusive det första hoppet över 100 meter 1936 och det nuvarande världsrekordet på 253,5 meter som sattes av Stefan Kraft från Österrike 2017.

Den är också känd för sina årliga backhoppningsevenemang, inklusive världscupfinalerna i backhoppning och världsmästerskapen i skidflygning, som lockar tusentals åskådare över hela världen. Stämningen under dessa evenemang är elektrisk och ett måste för alla som älskar vintersport och spänningen i backhoppning.

Fakta: Avståndet från Erjavčeva koča till Planica är cirka 19 kilometer, ungefär 30 minuters bilresa.

Planica är en berömd dal i nordvästra Slovenien, inbäddad i de pittoreska julianska alperna. Den är globalt känd som en av de främsta destinationerna för backhoppning och skidflygning och lockar idrottare, entusiaster och åskådare över hela världen. Här är en översikt över vad Planica har att erbjuda:

Skidhoppning och skidflygning i Planica:

 1. Historia: Planica har en rik historia inom backhoppning, som går tillbaka till början av 1900-talet. De första backhoppningstävlingarna hölls här på 1930-talet, vilket gjorde Planica till en legendarisk plats för vintersport.
 2. Skidor Flying Hill: En av huvudattraktionerna i Planica är skidflygningsbacken, som är bland de största i världen. Den har varit platsen för många skidflygningsrekord, med idrottare som uppnått anmärkningsvärda avstånd som drivs av backens design och gynnsamma vindförhållanden.
 3. Evenemang i samband med världscupen: Planica är värd för olika internationella skidhoppnings- och skidflygningstävlingar, inklusive evenemang inom FIS Ski Jumping World Cup. Dessa tävlingar visar upp toppidrottarnas färdigheter och talanger samtidigt som de lockar stora åskådarskaror.

Infrastruktur och anläggningar:

 1. Skidorter: Planica är en del av ett större nätverk av skidorter i regionen, som erbjuder varierad terräng och spår som passar skidåkare på alla nivåer, från nybörjare till avancerade.
 2. Besökscentrum: Planica Nordic Center har ett besökscenter där gästerna kan lära sig mer om backhoppningens historia, utforska interaktiva utställningar och njuta av panoramautsikten över de omgivande bergen.
 3. Utbildningsanläggningar: Planica har toppmoderna träningsanläggningar som används av professionella idrottare och landslag för förberedelser för backhoppning och skidflygning.

Naturskönhet och utomhusaktiviteter:

 1. Naturskönhet: Planica omges av det fantastiska landskapet i de Julianska alperna och erbjuder hisnande vyer och möjligheter till friluftsliv året runt.
 2. Vandrings- och naturstigar: Besökare kan utforska det pittoreska landskapet i Planica genom vandrings- och naturstigar, som slingrar sig genom frodiga skogar, alpina ängar och bergsterräng.
 3. Äventyrssport: Förutom skidåkning och backhoppning erbjuder Planica en rad äventyrssporter och aktiviteter, inklusive längdskidåkning, snöskovandring och mountainbike under de varmare månaderna.

Planicas kulturella betydelse:

 1. Skidhoppning arv: Planica har en speciell plats i hjärtat hos backhoppningsentusiaster över hela världen, med sin ikoniska backe som symboliserar sportens anda och strävan efter excellens.
 2. Engagemang i gemenskapen: Det lokala samhället stöder aktivt och deltar i backhoppningsevenemang, vilket bidrar till den livliga atmosfär och kamratskap som definierar Planica.

Sammanfattningsvis är Planica en destination i världsklass för backhoppning och vintersport och en naturskön och kulturellt betydelsefull dal som erbjuder oförglömliga upplevelser för besökare som söker äventyr, naturskönhet och spänning i backarna.

Planica är en liten by i nordvästra Slovenien, känd för sina backhoppningsbackar och som backhoppningens vagga.
YouTube player

Boende i en fjällstuga

Utflykter och vandringar runt stugan

Resor och vandringar på kartan

Slovenia (se) Placeholder
Slovenia (se)

Ditt nästa resmål i Slovenien?

Erjavceva fjällstuga vid Vrsic-passet på sommaren

Erjavčeva fjällstuga är öppen hela året. Boka din vistelse och tillbringa lite tid i naturparadiset Triglav National Park (UNESCO) nära Kranjska Gora på Vršič bergspass i hjärtat av Triglav National Park.

Boka din vistelse
Send this to a friend