Den första stugan byggdes och öppnades 1901 av den karniska sektionen av den tysk-österrikiska bergsklättringsföreningen. Efter första världskriget övertogs den av
Slovenska bergsklättringsförbundet reparerade och förstorade den och öppnade den den 30 juli 1922.

Erjavčeva's hut on Vršič pass

Stugan ligger bland lärkträd på en liten kulle nedanför bergspasset Vršič. Centralvärme och en keramikugn i matsalen garanterar ett behagligt boende. Elektricitet, bekväma toaletter och duschar i badrummet finns året runt, vilket gör det möjligt för bergsklättrare och grupper att få en trevlig vistelse. Stugan är också en bra utgångspunkt för vinterns snöförhållanden. En unik sevärdhet, klippväggen “Ajdovska deklica” (Jättejungfrun eller Hedniska jungfrun) i Prisanks norra vägg, ses bäst från den plats där stugan står.

Om vägen till Erjavčevas hydda

med bil från Kranjska Gora till Vršič-passet (10 km), till fots via väg och genvägar (3 timmar)
med bil från Trenta-dalen (10 km), till fots via vägar och genvägar (3 timmar)
under sommarsäsongen kan en buss från båda sidor användas. En busstation ligger 2 min från stugan.

Erjavčeva bergsstuga vid Vršič-passet

Vi är lyckligt lottade som sedan 1901 förvaltar Erjavčeva-stugan på Vršič-passet vid naturskönheterna i den oförstörda naturen i Triglavs nationalpark. Idag är huset avsett för kontrollerad turism, sportaktiviteter och älskare av natur och naturskönhet.

Besökare i stugan kan njuta av den obeskrivliga skönheten i ett unikt läge, enkel komfort i ett av 11 olika rum, eller upplevelsen av att bo i delade sovrum. Vi uppskattar särskilt att duscha med vatten från vår samling av rinnande vatten i omedelbar närhet, vi hanterar det försiktigt och ekonomiskt, och vi dricker det fortfarande gärna.

Våra guider har förberett flera dagars utflykter för de mest entusiastiska resenärerna. De vill skämma bort sig helt och hållet, uppleva en semester i dess fulla prakt och komma hem med oförglömliga minnen. Äventyrspaketen innehåller olika resor till platser som bara är kända av lokalbefolkningen, och de är också, sist men inte minst, numeriskt begränsade och kontrollerade.

I vårt kök blandas traditionella och lokala rätter, som vi tillför en touch av fräschör och en modern touch. Men vi väljer också noga ut mat för vegetarianer och veganer. Förutom vår hemlagade pesto och den unika kakan “Erjavčeva koča” anpassar vi den noggrant utvalda menyn till säsongens val av ingredienser.
Vi lagar nämligen mat, äter dagligen och lägger till ett glas husets vin, som hyttteamet också valde själva under sin resa runt Slovenien från flera utmärkta lokala leverantörer.

Det är vårt sätt att leva, som varje gäst kan lära känna och smaka på. Det är en utomordentlig förmån för oss att bo i Triglavs nationalpark i naturens famn och att träffa människor från hela världen som besöker oss en gång och sedan alltid kommer tillbaka.

Du är mer än välkommen till vårt företag!

Erjavčeva's mountain hut at Vršič pass accommodation booking reservation

_______
Efter vem stugan fick sitt namn

Fran Erjavec
Den fick sitt namn efter naturforskaren och författaren Fran Erjavec (1834-1887).

Ni vse zlato kar se sveti - Fran Erjavec
Fran Erjavec
About Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass

_______
Om den senaste historien

Från stugan till ett populärt utflyktsmål

Efter andra världskriget togs stugan över av bergsklättrarna i Jesenice, som renoverade och öppnade den den 15 september 1946. År 1949 installerade vi elektricitet från Kranjska Gora, och 1951 en telefon. Vi rev den gamla, förfallna trästugan och ersatte den med en ny, modernare utpost. Den invigdes den 1 augusti 1993.

Vardagsrum och restaurang i Erjavčevas hydda

Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass