Hanzova potta på Prisojnik

Hanzova potta på Prisojnik

Hanzova potta på Prisojnik

Hanzova potta på Prisojnik

Hanzova-potten på Prisojnik har totalrenoverats, men endast erfarna personer bör ge sig i kast med den.

Leden är lång och krävande, eftersom den täcker 1350 höjdmeter, men erbjuder en av de vackraste utsikterna.

Efter att ha utsetts till den bästa bergsleden förra året, i behov av renovering, har en av de mest fantastiska bergslederna som leder från Erjavčeva koča till Prisojnik förnyats efter nästan ett års arbete. Myndigheterna varnar för att endast erfarna vandrare bör ge sig ut på den.

En av de längsta och mest krävande slovenska bergslederna, Hanzova pot, som leder från Koča na Gozdu till Prisojnik eller Prisank, har kommit till liv i en ny form. Men även om leden är säkrare efter renoveringen bör den bara beträdas av erfarna manliga och kvinnliga vandrare, betonar Jurij Videc, en ledunderhållare från Sloveniens alpina förening och ledare för ett team på sex ledunderhållare som ansvarar för renoveringen.

“Hanzova pot på Prisojnik är en av de längsta och mest krävande lederna i de Julianska alperna. För att vandra den på ett säkert sätt måste man vara i lämplig fysisk kondition och ha lämplig säkerhetsutrustning. Det är bäst att besöka den under sommaren när dagarna är längre, eftersom även mycket erfarna manliga och kvinnliga vandrare kommer att behöva betydligt mer än åtta timmars vandring, med tanke på återresan. Trots sin svårighetsgrad, med många exceptionella utsiktspunkter, är det en av de vackraste slovenska bergslederna”, sade han.

Den största delen av förra årets renovering av bergsleden ägde rum under hösten. Först utförde medlemmar i bergsklubben Kranjska Gora och bergsräddningstjänsten Kranjska Gora förberedande arbete, under vilket de rensade stigen och tog bort två större stenar. Därefter tog teamet med ledunderhållare från Sloveniens alpina förening över arbetet. På grund av väderförhållandena kunde de inte renovera sektionen på toppen av Prisojnik förra året – den renoverades sedan i augusti i år. Renoveringen skedde genomgående i krävande och utsatt terräng, vilket gjorde det nödvändigt att vara försiktig vid varje steg, vilket framgår av pressmeddelandet från Zavarovalnica Triglav, som finansierade renoveringen.

YouTube player
YouTube player

Vandringen till Prisank eller Prisojnik via Hanzova pot, även känd som Hanz Trail, är ett spännande äventyr som tar dig genom några av de mest hisnande landskapen i de Julianska alperna i Slovenien. Hanzova pot är uppkallad efter den legendariske bergsklättraren och guiden Jakob Aljaž, även känd som “Hanz”.

Leden börjar nära Vršič-passet, ett pittoreskt bergspass som erbjuder fantastisk utsikt över de omgivande topparna. Från startpunkten ger sig vandrarna ut på en utmanande klättring som slingrar sig genom oländig terräng och höga klippformationer.

När du går upp längs Hanzova pot har du vidsträckt utsikt över de Julianska alperna och de grönskande dalarna nedanför. Leden slingrar sig genom alpina ängar som pryds av färgglada vildblommor under sommaren, medan snötäckta sluttningar skapar ett orört vinterunderland under de kallare årstiderna.

En av vandringens höjdpunkter är möjligheten att korsa Via Ferrata-sektionerna, där klättrare kan testa sina färdigheter medan de navigerar på järnpinnar och kablar som fästs i bergväggen. Dessa spännande passager ger en spännande utmaning och erbjuder oöverträffade vyer över det omgivande landskapet.

När du fortsätter längs leden passerar du kristallklara vattendrag, höga klippor och dramatiska bergsformationer som formats av naturens krafter. Håll utkik efter vilda djur som gemser, stenbockar och örnar, som lever i dessa karga berg.

Efter en utmanande klättring når vandrarna toppen av Prisank eller Prisojnik, där de belönas med panoramautsikt som sträcker sig så långt ögat kan se. De julianska alpernas spetsiga toppar sticker upp i skyn, medan dalarna nedanför badar i ett hav av grönska.

På toppen kan vandrarna ta en stund för att njuta av sina prestationer och insupa det omgivande landskapets imponerande skönhet. Oavsett om du är en erfaren bergsklättrare eller en vanlig vandrare erbjuder vandringen till Prisank eller Prisojnik via Hanzova pot ett oförglömligt äventyr som visar de slovenska alpernas råa och otämjda skönhet.

“Eftersom vi samlade ett välkoordinerat team visste alla sina uppgifter: en del av teamet ansvarade för att transportera material och verktyg, två medlemmar hanterade efterbehandlingen och två hanterade installationen. Först arbetade vi med sektionen ovanför korsningen till Kopiščarjeva-potten under Turn, sedan flyttade vi in i ravinen där vi flyttade leden vertikalt före snöfältet. Därefter restaurerade vi den nedre delen ovanför skylten för Hanzova stena, där vi också ersatte de ursprungliga stenarna och stålkabeln från 1926. Allt detta slutfördes förra året. I år avslutade vi arbetet med att förbättra sektionen på toppen av Prisojnik”, beskriver Jurij Videc, som ansvarar för renoveringen.

På den led som fick flest röster från vandrare i förra årets omröstning om den bästa bergsleden bytte ledunderhållarna 90 meter stålvajer, 25 reppitoner och 2 stegpitoner. Dessutom installerade de 10 nya pitoner med dubbla steg och 14 stepppitoner.

Som nämnts renoverades Hanzova pot, där vandrare måste övervinna en höjdskillnad på 1350 meter, inom ramen för valet av “Bästa bergsled”, ett samarbete mellan Sloveniens alpina förening och Zavarovalnica Triglav (Triglav Insurance). Alpinförbundet väljer ut de leder som behöver renoveras, och sedan röstar vandrare och bergsklättrare fram den led som de anser vara vackrast eller i störst behov av renovering.

I år fick leden som sträcker sig mellan topparna Brana och Planjava flest röster. Med stöd av Zavarovalnica Triglav kommer sju ledunderhållare från Mountaineering Club Kamnik, inklusive medlemmar i det tekniska teamet för ledunderhållare från Sloveniens alpina förening, att ansvara för renoveringen av leden. På denna mycket populära och välbesökta bergsled förväntas de enligt nuvarande förhållanden uppdatera markeringarna längs hela leden och byta ut säkerhetsanordningar på utsatta sektioner under det kommande året, enligt försäkringsbolagets meddelande.

Nedan kan du se bilder från renoveringen. Foto: Grega Eržen.

Källa: https://www.rtvslo.si/zabava-in-slog/ture-avanture/planinski-izlet/hanzova-pot-na-prisojnik-dokoncno-obnovljena-a-nanjo-naj-se-podajo-le-izkuseni/679641

ANSVARSFRISKRIVNING

Friskrivningsklausul: Även om Erjavčeva koča(Erjavčeva fjällstuga) och det omgivande området erbjuder hisnande natur och spännande friluftsmöjligheter, är det viktigt att komma ihåg att vinterfjällmiljöer kan vara oförutsägbara och potentiellt farliga. Besökare bör iaktta försiktighet, vara väl förberedda med lämplig utrustning och hålla sig informerade om väderförhållanden och lavinrisker. Den information som ges här är endast avsedd som allmän vägledning och inspiration. Erjavčeva koča tar inte ansvar för säkerheten för personer som utforskar området baserat på de rekommendationer som ges. Besökare bör använda sitt bästa omdöme och ta personligt ansvar för sin säkerhet när de ägnar sig åt vinteraktiviteter i de julianska alperna.

Boende i en fjällstuga

Utflykter och vandringar runt stugan

Resor och vandringar på kartan

Slovenia (se) Placeholder
Slovenia (se)

Ditt nästa resmål i Slovenien?

Erjavceva fjällstuga vid Vrsic-passet på sommaren

Erjavčeva fjällstuga är öppen hela året. Boka din vistelse och tillbringa lite tid i naturparadiset Triglav National Park (UNESCO) nära Kranjska Gora på Vršič bergspass i hjärtat av Triglav National Park.

Boka din vistelse
Send this to a friend