Är det Vršič Pass Open eller bara Transit?

Vršič pass öppet eller bara för Transit

Är det Vršič Pass Open eller bara Transit?

Är det Vršič Pass Open eller bara Transit?

Är det Vršič Pass Open eller bara Transit?

Om du kör från Kranjska Gora till bergspasset Vršič ska du hålla utkik efter den elektroniska skylten strax efter BW Hotel, före sjön Jasna. Denna skylt bör vara mycket viktig eftersom den ger uppdateringar i realtid om bergspassets status. Men inte riktigt. Åtminstone inte för oss.

Vršič pass-skylt i Kranjska Gora

Särskilt under sommarsäsongen med många turister kan man se att Vršič-passet är upptaget – ENDAST TRANSIT.

Det är viktigt att notera att skylten inte tillhandahåller omfattande information. Den tar endast hänsyn till tillgången på gratis parkeringsplatser på toppen av Vršič-passet, inte till bergsstugornas status. Denna begränsning bör tas i beaktande när du planerar ditt besök.

Om du planerar att besöka Erjavčeva bergsstuga för en måltid eller övernattning ska du fortsätta köra. Vår stuga ligger inte på toppen av passet, utan bara två kurvor under det. Vi strävar alltid efter att ha lite utrymme tillgängligt, särskilt för våra gäster som bor och sover i stugan.

Vrsic pass open or just Transit

Är det Vršič Pass Open eller bara Transit?

Parkering på Vršič Mountain Pass är avgörande för besökare som vill utforska detta natursköna och historiskt betydelsefulla område i de julianska alperna. Passet, som förbinder Kranjska Gora med Soča-dalen, är ett populärt utflyktsmål för lokalbefolkningen, turister, vandrare och vintersportentusiaster. Här är en detaljerad översikt över de parkeringsalternativ som finns tillgängliga på Vršič Mountain Pass:

Viktiga parkeringsplatser på Vršič Pass

 1. Nedre delen av Vršič-passet (nära Kranjska Gora)
  • Kranjska Gora: Vid foten av passet erbjuder Kranjska Gora flera parkeringsalternativ. Denna stad fungerar som startpunkt för många besökare som är på väg upp för passet. Det finns allmänna parkeringsplatser, särskilt nära skidortsområdet, vilket gör det bekvämt för dem som planerar att tillbringa dagen med skidåkning eller vandring i de nedre delarna av passet.
  • Sjön Jasna: Strax utanför Kranjska Gora, nära Jasnasjön, finns det parkeringsplatser som är populära bland besökare som vill njuta av den natursköna sjön eller börja sin uppstigning från denna punkt.
 2. Midway-stopp
  • Ryska kapellet: En av de viktigaste punkterna halvvägs upp på vägen är det ryska kapellet, ett historiskt monument tillägnat de ryska krigsfångar som byggde vägen under första världskriget. Det finns en liten parkeringsplats nära kapellet, där besökare kan stanna till, visa sin respekt och lära sig mer om regionens historia.
  • Koča na Gozdu: En annan populär stopppunkt är Koča na Gozdu, en bergsstuga som ligger på 1 226 meters höjd. Det finns begränsad parkering här, vilket ger tillgång till vandringsleder och erbjuder en paus för dem som kör uppför passet.
 3. Övre sektioner av Vršič-passet
  • Erjavčeva Koča: Erjavčeva Ko ča ligger på 1 525 meters höjd och är en av de främsta bergsstugorna på passet, öppen året runt. Den har en egen parkeringsplats som ofta används av gäster som bor i stugan och av dem som gör längre vandringar eller klättringar i området.
  • Vršič-passets topp (Poštarski Dom): Nära toppen av passet, cirka 1 611 meter, finns det flera parkeringsplatser. Detta område ligger nära Poštarski Dom, en annan bergsstuga, och fungerar som utgångspunkt för olika vandringsleder och skidspår. Parkeringen här är ofta upptagen, särskilt under högsäsongen för sommarvandringar och vinterskidåkning.

Praktiska tips för parkering på Vršič Pass

 • Tidig ankomst: Under högsäsong, t.ex. sommarhelger och vintersemestrar, kan parkeringsplatserna snabbt fyllas upp. Om du anländer tidigt på dagen ökar chanserna att hitta en lämplig parkeringsplats.
 • Säsongsmässiga överväganden: På vintern kan kraftiga snöfall påverka tillgängligheten och framkomligheten på parkeringsplatserna. Det är viktigt att kontrollera väderförhållanden och vägstatus innan du kör upp för passet. Snökedjor eller vinterdäck är ofta nödvändiga.
 • Avgifter och regler: Vissa parkeringsplatser kan vara avgiftsbelagda och det kan finnas tidsbegränsningar på vissa platser. Det är viktigt att följa alla skyltar och föreskrifter för att undvika böter.
 • Alternativ för kollektivtrafik: För dem som föredrar att inte köra bil erbjuder Kranjska Gora kollektivtrafikalternativ och pendeltrafik till Vršič Pass, vilket kan lindra parkeringsproblem och minska miljöpåverkan.

Hänsyn till miljön

Parkeringsområdena vid Vršič Pass sköts för att minimera miljöpåverkan på detta orörda alpina område. Besökare uppmuntras att följa Leave No Trace-principerna och se till att de tar med sig allt skräp och undviker att skada den naturliga omgivningen.

Slutsats

Oavsett om du besöker historiska platser som det ryska kapellet, övernattar på bergsstugor som Erjavčeva Koča eller bara njuter av den hisnande utsikten, fungerar parkeringsplatserna som bekväma startpunkter för ett minnesvärt alpint äventyr. Tidig planering och hänsyn till säsongens förhållanden hjälper till att säkerställa ett smidigt och trevligt besök i denna vackra del av Slovenien.

Is it Vršič pass open or just Transit

Boende i en fjällstuga

Utflykter och vandringar runt stugan

Resor och vandringar på kartan

Slovenia (se) Placeholder
Slovenia (se)

Ditt nästa resmål i Slovenien?

Erjavceva fjällstuga vid Vrsic-passet på sommaren

Erjavčeva fjällstuga är öppen hela året. Boka din vistelse och tillbringa lite tid i naturparadiset Triglav National Park (UNESCO) nära Kranjska Gora på Vršič bergspass i hjärtat av Triglav National Park.

Boka din vistelse
Send this to a friend